1 juni 2019

Hoe verwijder je stickers

sticker made with love

Iedereen kent het wel: je wil iemand een cadeautje geven, maar het prijsstickertje gaat moeilijk los en laat irritante lijmresten achter. Of je gaat verhuizen en de verhuurder wil dat de woning geheel vrij van stickers is.

Vaak is een oude of hardnekkig klevende sticker verwijderen een lastige en onmogelijke klus. Want hoe krijg je die vieze lijmresten van het raam, de motorkap of de deur van je koelkast? Gelukkig kun je bij ons niet alleen stickers bestellen, maar geven we je ook tips en nuttige tips over hoe een sticker te verwijderen.

Controleer altijd eerst de ondergrond

Bij het weghalen van een sticker is het allereerst de vraag: van welk materiaal is de ondergrond? Zo is er een andere aanpak nodig bij bijvoorbeeld hout en kunststof dan bij ramen, de klep van je laptop of de lak van een auto, scooter of brommer.
Soms is de ondergrond zo waardevol dat er bijvoorbeeld absoluut geen verkleuring of vieze plekken mogen ontstaan door het gebruik van een chemisch middel of schoonmaakmiddel. De mate van kleefkracht wordt ook bepaald door de tijd dat de plakker al op zijn plek zit, dus een sticker die er al jaren zijn is altijd lastiger eraf te halen. Plak daarom nooit zomaar een (goedkope) sticker op een oppervlak, maar verdiep u hier eerst in.

Stickers verwijderen met pindakaas, een föhn of olijfolie

  1.  Een voordelig middel om een sticker te verwijderen zonder plakresten is het gebruik van olijfolie. Het is een kwestie van het oppervlak kort inwrijven, even goed laten intrekken en daarna tref je een smetteloze ondergrond aan zonder vieze restjes. Door het gebruik van deze methode van stickerverwijdering kun je geen krassen of vlekvorming krijgen. Soms worden ook andere plantaardige oliesoorten gebruikt, zoals slaolie of koolzaadolie.
  2. Een ander middeltje uit oma´s boek vol huishoudelijke tips is een behandeling met pindakaas. Gewoon even insmeren, een aantal minuten laten intrekken en vervolgens in combinatie met water kun je zowel de sticker als de plakresten weg krijgen.
  3. Een andere bekende manier om je sticker ergens van af te krijgen is verhitting door een föhn. Deze methode is vaak geschikt als een sticker op een geverfd oppervlak zit. Zodra de sticker of een gedeelte daarvan een bepaalde temperatuur heeft, wordt het veel eenvoudiger om een beginnetje te maken of zelfs gewoon het geheel eraf te krijgen. Wel moet je de warmte niet continu op hetzelfde punt richten. Door oververhitting kan een sticker vele barstjes krijgen, vergelijkbaar met een gebroken autoruit. Houd met de föhn dus de hele tijd in de gaten dat de temperatuur niet te hoog wordt.

Stickers verwijderen met een chemisch middel

We noemen vier middelen die eenvoudig en snel de resten en het plakplaatje kunnen losweken. Bedenk wel dat hiermee in sommige gevallen het onderliggende oppervlak kan worden aangetast. Na het intrekken is soms een hulpmiddel nodig zoals een broodmes, scheermesje of een ijskrabber.

  1. Pure aceton of een acetonhoudende middelen als verwijdervloeistof voor nagellak.
  2. Een ander beproefd middel is de bekende WD-40 multispray, dat vooral bekend is van het oplossen van roestvorming of het smeren van sloten.
  3. Gedenatureerde schoonmaakalcohol van de drogist.
  4. Thinner is niet alleen handig bij schilderklussen maar kan ook reinigen en ontvetten. Na een intrektijd van een aantal minuten zal het doorgaans effectief blijken en lossen tevens de plakresten op. Deze optie werkt sneller dan de bovenstaande drie.

Hoe verwijder ik een sticker van glas?

Door de eigenschappen van glas is een behandeling van het water in combinatie met allesreiniger de beste remedie, en anders de föhn gebruiken, zoals hieronder wordt uitgelegd. De laatste restjes kunnen eraf met behulp van krabben met een hulpstuk als een stanleymes of ijskrabber, maar wees waakzaam voor krasjes! Als het een echt hardnekkige sticker is, combineer het krabben dan met een sopje of ook nog een eventuele toevoeging van huishoudazijn.

Hoe verwijder ik een sticker van kunststof?

Gebruik bij kunststof nooit chemicaliën als ontvettingsmiddelen, want deze zijn ongeschikt voor kunststof. Een bekend voorbeeld is de verwijdering bij kunststof kozijnen en deuren. Ook is het mogelijk dat kunststof van vorm kan veranderen door de warmte van een behandeling met een föhn. Bij kunststof werken mensen ook wel eens met een gummetjes of vochtige schoonmaakdoekjes voor kleine kinderen.

Hoe verwijder ik een sticker van een geschilderd oppervlak?

Professionele schilder gebruiken hiervoor wel eens hulpstukken die ze aan een boormachine kunnen bevestigen, zoals een tolletje. Door de snelle diepe rotaties blijven er dan heel kleine stukjes sticker over. Het nadeel is dat je hel heel nauwkeurig moet doen omdat je de ondergrond al vrij snel kan aantasten. Een prettige bijkomstigheid is dan weel dat het in een mum van tijd klaar is.

Hoe verwijder ik een sticker van een wand of muur?

Bij een wand zonder verf is er kans dat stukjes muur loslaten of dat de behanglaag niet meer intact blijft. Föhnen kan een optie zijn, maar werkt niet bij elk muurtype. Ga sowieso altijd voorzichtig te werk, alleen al omdat een muur vaak erg in het zicht valt en je daar natuurlijk geen lelijke plek wil hebben.

Tot slot: handige tip voordat je een sticker plakt

Als je een sticker laat ontwerpen of je wil ze bestellen bij een online winkel, bedenk dan dat er stickersoorten bestaan met een lichtklevende onderlaag. We hebben het in dit geval over statische stickers. Een andere optie zijn magneetstickers, die je heel simpel van een metalen ondergrond kunt afhalen.